Prágáról minden

Prágai látnivalók, Prága utazás, szállás, nevezetességek

Tömegközlekedés a cseh fővárosban

Tömegközlekedés Prágában az egyik legjobban kiépített és legszínvonalasabb az európai nagyvárosok között. Közkedvelt utazási mód Prágában, mivel nemcsak kedvező áru, hanem egyre több helyen nem lehet behajtani és parkolni a belvárosban autóval. A tömegközlekedés fejlett és jól átlátható, mindamellett, hogy a kényelmes és pontos.

Tömegközlekedési eszközök

Prágában lehetőségünk van különféle járművekkel elérni a látnivalókat:

 • Metróval
 • Villamossal
 • Busszal

Milyen jegyet lehet venni a tömegközlekedési eszközökre?

Többféle jegy típust és bérletet tudunk vásárolni. A jegyeket időkorlát különbözteti meg egymástól és korlátlan átszállást biztosítanak. A jegyek az érvényesíteni kell és onnan számolódik a használati idő.

Jegytípusok:

 • Átszállójegy
 • Szakaszjegy
 • 1 napos jegy
 • 3 napos jegy

Kedvezmények szerint:

 • Teljes áru jegy – felnőtt jegy
 • Gyermek jegy – 6-15 között
 • Nyugdíjas jegy – de ezt turistaként nem lehet igénybe venni.
 • 6 éves kor alatt ingyenes az utazás.

Tömegközlekedés jegyek leírása:

A tömegközlekedést Prágában zónákra osztották, ezek a zónák a P, 0, B és a külterületek 1-7 -ig számozott zónák. A megvásárolható jegyekkel a városban bárhova eljuthatunk, plusz még a Petrin siklóra is érvényes. Ha belvárostól távolabbi külterületbe szeretnénk utazni akkor szükséges más típusú jegyet vásárolnunk.

Friss jegyárak megtekinthetők a hivatalos oldalakon:

PID.CZ vagy  a DPP.CZ honlapján.

Átszállójegy:

Ez a jegy 90 percre érvényes korlátlan átszállásra.  Felnőtt 32 CZK, gyerek 16 CZK.  Nyugdíjas kedvezményt turistaként nem tudjuk kihasználni.

Szakaszjegy:

Ez a jegy 30 percre érvényes korlátlan átszállásra.  Felnőtt 24 CZK, gyerek 12 CZK.  Nyugdíjas kedvezményt turistaként nem tudjuk kihasználni. 

1 napos jegy:

Ez a jegy 24 órás utazásra érvényes korlátlan átszállásra.  Felnőtt 110 CZK, gyerek 55 CZK.  Nyugdíjas kedvezményt turistaként nem tudjuk kihasználni.

3 napos jegy:

Ez a jegy 72 órás utazásra érvényes korlátlan átszállásra.  Felnőtt 310 CZK, gyerek  és nyugdíjas 3 napos jegy nem vásárolható.

Tömegközlekedés jegy

Tömegközlekedési jegy vásárlás:

A jegyek megvásárolhatók a automatákból, melyek a megállókban találhatók,  a nagyobb metró aluljárókban található trafikokban és a kisboltokban városszerte. A boltoknál matrica jelzi, hogy jegy kapható, hasonlóan hazánkban. 

Az automaták használata nem bonyolult, a régebbiek csak aprópénzzel működnek. Ezekben a 3 napos jegyet általában nem tudjuk megvásárolni. De a szakasz, átszálló és az 1 napos jegyet igen.

Használata:

Az első oszlopban a felső két gomb (Szakaszjegy és átszálló jegy) és a második oszlop legfelső gombja (1 napos jegy) ami a számunkra érdekes lehet.

Ha több jegyet akarunk vásárolni egyszerre a gomb többszöri lenyomásával tehetjük meg.

Ha kedvezményes jegyet szeretnénk, akkor a kiválasztás előtt a ZVYHODNÉNÁ/DISCOUNTED feliratú sárga gombot nyomjuk be először.

Prague, Czech Republic, April 2016 - 67

Útvonal megtervezése

Tömegközlekedés útvonalát több módon megtervezhetjük. Sok helyen kapható (információs irodák, szállások) ingyenes térkép, melyeken feltüntetik a fontosabb látnivalókat és főbb megállókat.

Használhatjuk a cseh útvonaltervezőt interneten:

Ennek elérhetősége: PID útvonaltervező

Mobil alkalmazáson keresztül:

Android: Jízdní řády IDOS

Iphone: Jízdní řády IDOS

Segítségképpen ezen a honlapon minden látnivalónak feltüntetem, hogy milyen tömegközlekedési eszközzel érhető el és mely a legközelebbi megálló.

Ha szeretnél pár cseh szót megtanulni, hogy könnyebben tájékozódj a városban akkor az alábbi cseh szótár segítségedre lesz.

 

Booking.com

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .