Prágáról minden

Prágai látnivalók, Prága utazás, szállás, nevezetességek

Cseh sörök nemcsak Prágában

A cseh sörök és sörfőzés, régi több évszázados hagyománya van Csehországban. Az országban a sörfogyasztás jelentős, köszönhető a számos különleges sörök, világhírű sörmárkáknak. Több száz kisebb és nagyobb sörfőző található az országban, melyek a világhírű sörök és nagy mennyiségben előállított világos és barna söröket és a kicsi kézműves söröket is kínálnak egyaránt. 

Cikkünkben a teljesség igénye megmutatunk ismertebb cseh sör márkát és sörgyárat.

Breznak - Březňák sör

A Velké Březno sörgyár az Elba partján található több mint 260 éve az az alapítás éve 1753. Ez a sörfőző a hagyományos sörfőzés megszállottja, itt a régi technológiákkal készítik ma is a kiváló Breznak sört. Világos aranybarna sör jellegzetes ízzel. Sör címkéjén Victor Zippich vasúti elöljáró arcképe található. 

A sörgyárban minden szombaton 14.30-ig gyárlátogatás lehetséges, melyhez bejelentkezés szükséges.

Cím: Pivovarská 116, 403 22 Velké Březno, Csehország

Hivatalos honlapja: http://www.breznak.cz/

Breznak-Bier-P4130033 - cseh sörök

Budweiser Budvar

Budvar UK - cseh sörök

Az érdekes múlttal rendelkező Budvar sör az 1895-ben alakult Budějovický Budvar sörfőzdében készül. Szörfözési technológiája már a 13. században megtalálható. Különleges söre a Budvar Krouzek elkészítése egyedülálló, mely a fő 10-11 napos fő erjesztés után még 90 napot pihen a pincékben, mielőtt elkezdik palackozni azokat. Mielőtt hordóba rakják előtte a frissen szűrt sörhöz friss erjesztett cefrét adnak, ami még karakteresebbé és frissebbé teszi azt.

Sörgyár látogatás és kóstolás általában 9-17 óráig lehetséges, vezetett túrák keretében több nyelven is. Sörgyár látogatás további információk.

Cím: 370 21 Ceske Budejovice, Karoliny Světlé 4, Csehország

Hivatalos honlapja:http://www.budvar.cz/

Krusovice - Krušovice

Krušovice pivovar logo - cseh sör

A Krušovice sörfőzde 1583 óta főzi kiváló söreit. Az egyik legismertebb prémium cseh sörfajta, melyet megismerhetünk sörgyár kirándulás alatt. A közel 90 perces látogatás alatt a sörfőzéstől egészen a palackozásig láthatjuk a sör előállítását. A Krušovice Királyi Sörgyár túrához előzetes bejelentkezés szükséges.

Bővebb információk itt: Krušovice sörgyár látogatás.

Hivatalos honlapja:http://www.krusovice.cz/

Pilsener Urquell

Az eredeti Pilsener Urquell sör 1842-ben készült, mely alsó erjesztésű 30 napig érlelt láger sör lett. A világ talán legismertebbb és egyik legízletesebb cseh söre, Sörgyár túra és a sörgyár múzeum segít megismerni ezt a prémium márkás sör keletkezést és gyártásását.

Vezetett túrák több nyelven indulnak. Bővebb információ a Pilsener Urquell Sörgyár honlapján.

Cseh sörök - Pilsner Urquell
Cseh sörök - Pilsner Urquell

Sörgyár címe: U Prazdroje 7, 301 00 Plzeň 3, Csehország

Hivatalos honlap: https://www.pilsner-urquell.cz/

Gambrinus - cseh sörök

Pilzen városában található sörfőzde 1869 óta. Prágától körülbelül egy órás vonat vagy autóútra található a Gambriunus Sörgyár.

Sörgyár látogatás vezetett túra keretében lehetséges, ahol a sörfőzés történetéről, alapanyagokról, technikákról és a sörcsapolásról tanulhat, de múzeum vagy történelmi túrát is tehet. A túrák melyek több nyelven meghatározott időpontokban kezdődnek.

Több információ a sörfőzde honlapján található: Gambrinus Sörgyár.

Gambrinus-Werbung in Karlsbad - cseh sörök

Cím: 301 00 Pilsen 3, Csehország

Hivatalos oldal: http://www.gambrinus.cz/

Kozel - cseh sörök

Már a 14. század óta főznek sört Velké Popovicében, viszont a sörgyár 1870-ben épült. Világos, barna, láger söreik világszerte híres és elismert sörök.

A sörtúrák egész évben várják a sörfőzés iránt érdeklődőket, több nyelven, melyről bővebb információ a Közel sörgyár honlapján található. Emellett sörcsapolást és sörkóstolást is élvezhetünk itt. A gyár Prágából tömegközlekedéssel (363 busz) és vonattal és autóval is könnyen megközelíthető.

Velkepopovicky Kozel beer - cseh sörök

Cím: Velké Popovice sörgyár, Ringhofferova 1, 251 69 Velké Popovice

Hivatalos honlap: http://www.kozel.cz/

Booking.com

Staropramen prágai cseh sörök

1869-ben alapított sörfőzde a Smíchov sörfőzdét és 1871-ben főzte első sörét, mely azóta is a cseh sörök egyik legkiválóbb és legkedveltebb söre. Ma a második legnagyobb sörgyár Csehországban.

A gyár és a sörfőzés iránt érdeklődőket a Straropramen Látogatóközpont várja. Sörkóstolás, interaktív túra, ajándékbolt várja az ide látogatókat.

További információ a látogatóközpont honlapján elérhető.

Cím: Straropramen Látogató központ  Pivovarská 9 150 00 Praha 5

Hivatalos honlap: http://www.staropramen.cz/

Staropramen Beer prágai sör

Csehországban számos nagyon érdekes és látványosan kialakított sörfőzdét tudunk megnézni, ha megismerkednénk a a cseh sör márkák legjobbjaival. Mivel a kultúra része a sörivás és sörfőzés lehetőség van sörgyár látogatásokra a legjobb cseh sörök készítésének megismerésére általában vezetett túrák keretében, melyek indulásáról és előzetes bejelentkezési lehetzőségeiről érdemes tájékozódni az adott sörgyár honlapján.

A vezetett túrák a cseh nyelven kívűl leggyakrabban angol, német és orosz nyelven elérhetők, de nem minden egyes időpontban. Tehát érdemes előre érdeklődni a lehetőségekről. Magyar nyelven szervezett útak keretében van lehetőség.

Felhasznált fotók: Wikipedia Commons, libreshot.com

Booking.com

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .