Prágáról minden

Prágai látnivalók, Prága utazás, szállás, nevezetességek

Prágai utazás – mivel, hogyan?

Prágai utazás többféleképpen lehetséges, Prága könnyen megközelíthető város és kedvelt uticél a turisták számára. Így prágai utazásunk lehet egyéni és szervezett út keretében.

Ebben a cikkben leginkább azoknak próbálok tippeket adni akik szeretik saját maguk megszervezni utazásuk, legyen az prágai utazás vagy más ország, város az úti cél.

Prágai utazás remek cél, hogy kevés pénzből akár pár napos, hosszú hétvégés tartalmas nyaralásunk legyen.

Prágai utazás - Prágáról minden, közlekedés

Ebben a cikkben kifejezetten az odautazást boncolgatom , de az alábbi cikkeimben a szállás lehetőségekről, ingyenes látnivalókról is olvashatsz:

 • Szállásfoglalás Prágába
 • Ingyenes látnivalók Prágában

Prágai utazás: Tervezés mindenek előtt

Nemcsak prágai utazásunk előtt, hanem minden utazásunk előtt érdemes tájékozódnunk a lehetőségekről, mert könnyebben és egyszerűbben tervezhetünk.

Tehát utazásunk során a legfontosabb, hogy tervezzünk előre. Ha már időben elkezdjük a tervezést, akkor sok költségkímélő megoldást találhatunk, alkalmazhatunk, mellyel nemcsak pénzt spórolhatunk, hanem több mindent láthatunk, élvezhetünk kevesebb pénzből.

 

Prágai utazás: Utazási lehetőségek

Prágát sok többféle módon megközelíthetjük, mehetünk autóval busszal, vonattal és repülővel. Általában az utazási költség az egyik legnagyobb költség a nyaralás során, de okosan, tervezetten ezeken is faraghatunk kicsit.

Tervezés során mindenképp számoljunk azzal, hogy van olyan utazás ami egyedül költségkímélőbb és van ami családosan arányaiban olcsóbban jön ki a végére.

Prágai utazás lehetőségei:

 • Repülő
 • Autó
 • Busz
 • Vonat

Prágai utazás: Repülő

Prágába nehéz találni olcsó repülőjegyet, de nem lehetetlen. Itt mindenképp számít az idő. Ha időben kezdünk el keresni akkor találhatunk akár 25-30 ezer Ft áron is retúr repülőjegyet.

Ahol érdemes keresgélnünk: 

Jelenleg a Rynair légitársaságnál találhatunk kedvezményes árakat. 

Prágai utazás repülő, Prágáról minden
Fotó: pixabay.com

FONTOS! Repülős utazásnál nézzük meg a feltételeket és plusz költségeket, mert van, hogy ezek miatt már nem is olyan olcsó, vagy éppen nem felel meg nekünk. Nagyon sokszor csak kézipoggyásszal utazhatunk, és plusz költség a több poggyász vagy reptéri illeték, amit nem írnak le elsőre az ajánlatokban!

Ha teljes bizonyosságot akarunk szerezni arról, hogy a kézipoggyászunk vagy kabinbőröndünk megfelel az előírásoknak, akkor célszerű olyan helyről vásárolni, ahol részletes leírás áll rendelkezésre.

Prágai utazás: Autó

Prágába könnyen eljuthatunk autóval, mert autópályákon jól megközelíthető a cseh főváros.

Budapesttől úgy 530 km távolságra van és a több országon átvezet az út. Az interneten található útvonaltervezők nagy segítséget adnak a tervezéshez. 

 • https://www.google.hu/maps/
 • https://www.utvonaltervezo.com/
Prágai utazás autó
Fotó: pixabay.com

Költségek, amikkel számolnunk kell:

 • üzemanyag,
 • autópályamatricák díja,
 • parkolási díj.

Több országon átvezet utunk így, több autópálya matricát kell vásárolnunk, emellett Prága több belvárosi területén nem megengedett a parkolás, így a parkolási díj nem olcsó. Legbiztonságosabb parkolás a P+R parkolókban, vagy ha lehetőség van a szállás parkolójában. (ez általában plusz költség).

Elmondható, hogy autóval akkor érdemes mennünk ha, többen megyünk egyszerre és a költségek több emberre eloszlanak. Az autós közlekedés előnyös még ha szeretnénk magunkkal vinni kutyánk, macskánk az utazásra, mert így sokkal szabadabban biztosíthatjuk nekik a pihenést, sétálást az út során. Amit mindenképp érdeklődjünk meg beutazás előtt, hogy milyen szabályok és feltételekkel lehet együtt nyaralni kedvencünkkel. Autós utazás során érdemes például beszereznünk egy kényelmes szállítóboxot ami megkönnyítheti, mind a szállítást autóban, mind a szálláson való tartását kedvencünk.

Viszont ha az autós utazást választjuk akkor akár útközben megállhatunk Pozsonyban, Brnoban, kisebb városokban, ahol számos érdekes látnivaló található. A tiszta útidő Budapesttől 5-6 óra.

Prágai utazás: Busz

Több társaság foglalkozik közvetlen busz járattal, itt általában 10000-15000 Ft közötti összegért tudunk jegyet venni magunknak egy útra. A buszok leginkább a nagyobb városokból indulnak, Budapest, Szeged, Debrecen, Győr.

Választhatunk több járat és társaság között:

Nemzetközi busztársaság, pl. Volánbusz, https://nemzetkozi.volanbusz.hu/ ahol foglalhatunk konkrét járatokra és vehetünk open jegyet.

Magán busztársaságok: pl.: Flixbus.hu, cseh-szlo.hu.

A buszok leginkább a Florenc megállóba érkeznek, ahonnan metróval, villamossal vagy gyalog könnyen eljuthatunk bárhova, mivel a város központi, forgalmas területén található.

Prágai utazás busz
Fotó: pixabay.com

Prágai utazás tipp: Az Eurolines – https://elines.cz/ cseh oldalán még kedvezményesebben tudunk buszjegyet vásárolni járattól és időponttól függően, általában 30-40 EUR között kaphatunk retúrjegyet.

Prágai utazás: Vonat

Budapestről napi hétszer indul járat Prágába, a vonatok prágai érkezési és indulási helye a belvárosban fekvő főpályaudvar (Hlavní nadraží).

Több kedvezményes jegy lehetőség közül választhatunk:

 • SparDay jegyek 20 EUR áron Ezek korlátozott számban és konkrét járatokra, időpontra érvényes egy útra.
 • Kirándulójegy 49 EUR áron: ez a jegy oda-vissza útra érvényes 4 napig, nincs járatmegkötés. Tökéletes választás rövidebb kiránduláshoz.
Prágai utazás vonat
Fotó: pixabay.com

Közel 7 órás útidőt nézzük (Budapestről) akkor elmondható, hogy a legolcsóbb, legkényelmesebb és a legkötetlenebb utazási forma a vonat. 

A vonatok tiszták, kényelmesek és nagy előnye, hogy felállhatunk sétálhatunk közben így gyerekkel is kényelmesebb utazási forma, mint a busz.

Prágai utazás: Városnézés Prágában

Az utazás tervezéséhez szorosan hozzátartozik, hogy nem csak Prágába akarunk eljutni, hanem ott a látnivalókat és nevezetességeket és persze a szállásunkat is könnyen megközelítsük.

Prágai közlekedés és a város szerkezete jól belátható, kiismerhető, annak ellenére, hogy a cseh nyelv nem egyszerű.

Közlekedhetünk:

 • Tömegközlekedéssel:

A város tömegközlekedése, nagyon kiépített, tiszta és jól használható. Érdemes ezzel megtervezni a kirándulásunk, mivel megfizethető közlekedés ez a városban.

Bővebben Ebben a cikkemben olvashatsz:  Tömegközlekedés a cseh fővárosban

 • Gyalog:

Prága belvárosa, látnivalói könnyen megközelíthető távolságra találhatók, így, ha van kedvünk és erőnk akkor sétáljunk a macskaköves utcákon, ahol útközben is tömérdek érdekes épülettel, szoborral, látványossággal találkozhatunk.

TIPP: Nemcsak Prágába való utazásunk, hanem városnéző útvonalaink megtervezéséhez is nagy segítséget nyújt számos internetes felület és program.

 • Google maps útvonaltervező – https://www.google.hu/maps/ , ahol a járatok és az átszállás is remekül követhető.
 • PID cseh útvonaltervező: https://mapy.idos.cz/pid/ és ennek mobilappja a Jízdní řády IDOS ami Android és IOS alatt is megtalálható.

Viszont ha ragaszkodunk a kézzelfogható térképhez akkor azt letölthetjük ezen az oldalon:  https://praga.utazgato.hu/terkepek/ vagy kaphatunk prágai szállásunkon, információs irodákban.

Hotelsclick.com
Booking.com
Booking.com

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .