Prágáról minden

Prágai látnivalók, Prága utazás, szállás, nevezetességek

John Lennon Fal – Zeď Johna Lennona

John Lennon Fal az énekes halála után alakult a máltai kerteket körülvevő kőfalon. A fal hamar egy rögtönzött emlékművé változott, ahová a fiatalok az énekes arcképét és John Lennon dalainak idézeteit festették. Ugyan a fal mára elvesztette jelentőségét, de történelme, üzenete a mai napig érdekessé teszi.

 

John Lennon Fal Prága
Forrás: https://pixabay.com

John Lennon Fal elérhetősége

Címe: 

Velkopřevorské náměstí, 100 00 Praha 1

Eljutás:

  • Metróval: Az A metróvonalon, a Malostranska állomástól található pár perc sétára.
  • Villamossal: Legközelebbi villamosmegállók Malostranske namesti vagy Velkoprevorske namesti vagy a Hellichova. A 12,20,22,23-as villamossal tudunk eljutni a John Lennon Falhoz.

John Lennon Fal története

John Lennon fal Prága A fal kialakulása az énekes 1980-as halála után volt, előtte egy sima egyszerű fal volt a  Kisoldalon (Malá Strana). Mikor meggyilkolták az énekest, néhány fiatal felfestette a falra John Lennon arcképét és néhány dalszövegét.

Ebben az időben kommunizmus volt az országban, így cseh fiatalok így adták jelét a tiltakozásuknak, mivel Lennon dalai, a nyugati pop dalok akkoriban a szabadság jelképének számítottak, melyeket akkoriban hevesen tiltottak.

A hatóságok próbálták eltüntetni, de minden egyes nap, mikor lefestették, másnapra ismét megjelentek az újabb üzenetek, graffitik melyek, már a fiatalok hangulatát, álmaikat tükrözték.

Idővel a John Lennon Fal így lett a szólásszabadság és béke jelképe a cseh fiatalok szemében, mellyel a saját háborújukat vívták itt meg az elnyomás ellen.

A falnak inkább történelmi értéke van, sokan állítják, hogy ez segítette az 1989-as Bársonyos forradalmat, mellyel megdőlt a kommunizmus Csehszlovákiában.

A falat az évek során többször lefestették, de idővel mindig tele lett az újabb idézetekkel, képekkel, üzenetekkel. Egyik ilyen jelentősebb lefestés 2014-ben volt, mikor pár fiatal önkényesen lemeszelte a falat és a fehér falra egyetlen feliratot írtak rá, hogy WALL IS OVER!, vagyis a Fal vége!. Az önkényes akciót azzal magyarázták, hogy elvesztette jelentőségét, mert régóta tele volt, így a ma élők nem tudják kifejezni véleményüket.

A John Lennon Fal azóta ismét tele van!

Bár John Lennon eredeti portréja rég elveszett a több réteg festéssel, de ma is rengeteg béke és szeretetet sugárzó üzenet található a falon. A fal a Máltai Lovagrend tulajdonában van, aki engedélyezte a graffitiket, így a történelmi örökséget megnézhetjük napjainkban is.

Lennon Wall(2015-05-02)(js)
Booking.com

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .