Prágáról minden

Prágai látnivalók, Prága utazás, szállás, nevezetességek

Petrin kilátó – Petrínská rozhledna

Petrin kilátó - Prága

A Petrin kilátóból csodás panoráma nyílik a városra a folyóra, a turisták, helyiek kedvelt kirándulóhelye. A Petrin kilátó a Moldva folyó bal partján található, a Petrin dombon. Elhelyezkedése hasonló, mint Budapesten a Gellért hegy a Duna partján.

A torony maga 63,5 méter magas és a párizsi Eiffel torony kistestvérének nevezik, mivel a hasonlóság igen nagy. Bár a „Prágai Eiffel-torony” méretei jóval kisebbek, viszont a Petrin egy 327 méter magas dombon található, így a kilátó magasabban helyezkedik el, mint nagy testvére. 

A prágai tájat a torony felső szintjéről 387  méter magasságból csodálhatjuk meg.

Petrin kilátó - térképen

Petrin domb tetején helyezkedik el, a Moldva partjától nem messze, 130 méterre.

Cím: Petřínské sady 118 00 Praha 1

GPS koordináták: 50.0835400N, 14.3950800E

Petrin elérhetősége, megközelítése

 • Gyalog: a Kisoldaltól, az Ujezd utcából gyalog lehet felmenni, ami elég meredek, de a Petrin dombi séta érdekes és élménydús.
 • Siklóval: Ujezd megállónál lehet felszállni a siklóra, aminek 3 megállója van, így kedvünk szerint a domb közepén vagy a tetején szállhatunk ki. A prágai tömegközlekedés jegye, bérlete érvényes rá. További információ a Petrin siklóról itt.

Petrin kilátó története

A torony 1891-ben épült, miután az 1889-es Párizsi Világkiállításon megtetszett a prágai turista klub képviselőinek és alig 4 hónap alatt felépítették, miután a megfelelő mennyiségű pénzt összegyűjtötték hozzá. Jelenleg is kilátóként és adótoronyként is üzemel. A kilátó pincéjében kiállítás található.

A kilátótornyot 1999-ben teljesen felújították. Története bővebben.

Booking.com

Petrin kilátó érdekessége, miért érdemes ellátogatni ide:

Csodás kilátás Prága belvárosára, és külterületeire, kerületeire. Teljes 360 fokos kilátás nyújt a környékre. Tiszta időben a 150 km távolságra található Snezka (Sněžka) hegy is látható, mely Csehország legmagasabb hegye a maga 1603 méterével.

A kilátóba 299 lépcső vezet fel, két szintjén van lehetőség megcsodálni a környéket. A kilátó, mellett a dombon nagy kiterjedésű parkban kellemes sétát lehet tenni. Ezen kívül egy tükörlabirintus, Éhségfal (Hladová zed), rózsakert, obszervatórium, templom és nem utolsó sorban a Petrin sikló is nagy élményt nyújt.

A kilátó teljesen akadálymentesített, mozgássérültek is könnyen meglátogathatják.

Petrin kilátó nyitva tartás, belépő árak

Kilátó nyitvatartási ideje:

 • április-szeptember között: 10-22 óráig,
 • október és március: 10-20 óráig,
 • november-február között: 10-18 óráig.

Belépőjegyek a Petrin kilátóba:

Két opció közül választhatunk, lehet lifttel és lehet gyalog felmenni. Lift esetén csak a felső szintre visznek fel, ha az alsó szintet is meg akarjuk nézni akkor lesétálhatunk a kettős csigalépcsőn. Felsétálva mindkét szintet érintjük.

 • Kedvezményes árú jegyek (6-15 évesek és diákok, 65 év felettiek):
  • Kilátó: 80 CZK
  • Lift: 60 CZK
 • Teljes árú jegy:
  • Kilátó: 150CZK
  • Lift: 60 CZK
 • Csoportos jegyek: Lehetőség van családoknak és nagyobb csoportoknak kedvezményes jegy vásárlására.
 • 6 éves kor alatt a belépés ingyenes.
 • Az árak 2017-esek, de érdemes a prágai múzeumok  honlapját megnézni, mert a csoportoknak, családoknak, a Petrin domb látnivalóira (Tükör labirintus, Obszervatórium) is kínál összevont jegyeket.
Prága látkép - Petrin torony, Petrin kilátó - Prága
Petrin kilátó magassága
Petrin kilátó - Petrin torony éjszaka - Prága
Booking.com

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .