Prágáról minden

Prágai látnivalók, Prága utazás, szállás, nevezetességek

Prága kerületei

Prága kerületeinek kialakulása

Prága kialakulásának történelme nagyon hosszú és változatos. A századok és uralkodók alatt bővült folyamatosan, míg a mai képét megkapta.

Prága először 1784-ben a négy külön álló városrészből alakult ki. Ezek az Óváros, az Újváros, a Kisoldal és a Hradzsin. Majd ezek után több körben folyamatosan olvadtak be a környező falvak, míg 1922-ben létrejött a mai Nagy-Prága.

Az 1960-70-es években az akkori városhoz még több települést csatoltak, így kialakult Prága 10 kerülete.

Prague Subdivisions

Prága kerületei – a 10 kerület

Prága 10 kerülete egészen az 1990-ig megmaradt, azóta ugyan több közigazgatási területre oszlott, de mégis leginkább ezt a felosztást használják. A helyiek gyakran nem is a körzetszámokat, hanem egyes körzetek környékeinek nevét használják, mint például: Mala Strana, Vinohrady stb. . A körzetek száma és megnevezése a mai napig megtalálható az utcanévtáblákon.

Bár a látogatók nagy része az Óvárosban szeretne körbe nézni, de a többi  prágai kerülete is sok turisztikai látnivalót, helyi sajátságot vagy éppen jobb árakat kínálhat a turistáknak.

Prága kerületei – rövid leírás

Az itt található leírás a teljesség igénye nélkül készült, csak kis betekintést ad az egyes kerületekről.

Rövid leírás a Prága kerületeiről:

 • Prága kerületei: Prága 1 – Praha 1:

  A kerület Prága földrajzi középpontja, ide tartozik az Óváros, a Zsidó negyed, a Kisoldal, a Várnegyed és az Újváros fele. Ez a kerület a legjelentősebb történelmi kerület. Ez a kerület a legdrágább, mind szállás, mind étel-ital fogyasztás szempontjából. Főbb látnivalók: Várnegyed, Petrin kilátó, Lőportorony, Károly híd, Zsidó temető, Vencel tér, templomok, Kiállítások és múzeumok.
  Hivatalos oldala: https://www.praha1.cz/

 • Prága kerületei: Prága 2 – Praha 2:

  A legkisebb kerület, de Prága 1 körzet mellett a másik központ Prágában . Ide tartozik: Vyšehrad, Újváros egy része, Vinohrady. Ebben a körzetben található a vasúti főpályaudvar a Hlavní nádraží. Közkedvelt kerület ez a fiataloknak, turistáknak az éttermek, bevásárló központok és a látnivalók miatt. A rengeteg történelmi műemlék között található például a Táncoló ház.
  Hivatalos oldala: https://www.praha2.cz/

 • Prága kerületei: Prága3 – Praha3:

  Ide tartozik a Vinohrady (Szőlőskertek) keleti fele, mely kedvelt prágai környék a fiataloknak, diákoknak. Kevésbé gazdag, de tele van jobbnál jobb étteremmel, kocsmával, épületekkel. Itt található a Zizkov, mely leginkább a kommunista korszakra jellemző komorabb környék. Viszont a Zizkov TV torony csodás kilátást ad a városra.
  Hivatalos oldala: https://www.praha3.cz/

 • Prága kerületei: Prága 4 – Praha 4:

  Ez a kerület nagy területet foglal magába, több nagyobb külvárosi terület is ide tartozik. Ez a kerület a város délkeleti részén található. Az itt szállást foglalok olcsóbb árakra, de több utazásra számíthatnak, ha be akarnak jutni a belvárosba. Nem annyira turista barát, de kellemes helyeket lehet itt találni, az igazi cseh környezetben.
  Hivatalos oldala: https://www.praha4.cz/.

 • Prága kerületei: Prága 5 – Praha 5:

  Ez a kerület is az egyik legnagyobb Prágában. A város délnyugati részén található a dombos, parkos területen. Itt leginkább villák, újonnan felújított épületek, trendi éttermek találhatók. Főbb területei a Smíchov, Radlice, Motol.
  Hivatalos oldala: https://www.praha5.cz/

 • Prága kerületei: Prága 6 – Praha 6:

  Ez a kerület Prága legexkluzívabb része, számos nagykövetség található itt. A kerület a városközponttól északra helyezkedik el és itt találhatók nemzetközi iskolák (német, japán, amerikai), egyetemek és a repülőtér. Dejvice és Bubeneč környékről még metróval tudunk gyorsan bejutni a város más kerületeibe.
  Hivatalos oldala: https://www.praha6.cz/

 • Prága kerületei: Prága 7 – Praha 7:

  Ez a kerülethez a Letna, a Holesovice és Troja tartozik. Letna a régi folyómeder mentén található csendes lakóövezet. Igen népszerű azok körében akik a nyugalmat, a zöld övezeteket szeretik, viszont még a városközpont közelében szeretnek lakni. Prága legnyagyobb parkja is itt található a Letna Park. Holosvice ugyan kicsit távolabb esik már a központtól, de megfizethető lakásokokat kínál. Itt található a 2. vasútállomás a Holesovice Nadrazi. Trojaban található a Prágai állatkert.
  Hivatalos oldala: https://www.praha7.cz/

 • Prága kerületei: Prága 8 – Praha 8:

  Kulturális és természeti értékekben gazdag kerület, mely nagy része nehezen megközelíthető. Legszebb kerületei a Lieben, Karlín amelyek közel vannak az Óvároshoz akár sétálva, akár tömegközlekedéssel. Fő központja a Florenc itt található a nemzetközi buszpályaudvar és itt találkozik  a B és C metróvonal. Hivatalos oldala: https://www.praha8.cz/
 • Prága kerületei: Prága 9 – Praha 9:

  A kerület fő részei a Cerny Most, Kbely, Kyje, Letňany stb. Ez a prágai kerület messzebb fekszik a központtól, és több időbe telik a városközpontot elérni, de tömegközlekedés innen is jó. A Cerny Most területen sok panellakás, ipari létesítmény, bevásárlóközpont található, de szállásai ezért olcsóbbak. Letňany a repülőgépgyárnak ad otthont, de itt találhatók még előkelőbb lakások és bevásárlóközpontok is. Hivatalos oldala: https://www.praha9.cz/
 • Prága kerületei: Prága 10 – Praha 10:

  Vršovice, Vinohrady, Malešice és Strašnice a város nyugodt területén fekszik. Itt jellemző leginkább a cseh kultúra. Az idegenforgalom, a fejlődés kevésbé érinti ezt a kerületet, így itt igai cseh éttermeket, kocsmákat, üzleteket találunk. Távolabb esik a várostól , de a tömegközlekedés innen is megfelelő a többi prágai kerület felé. Hivatalos oldala: https://www.praha10.cz/
Booking.com
Booking.com

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .