Prágáról minden

Prágáról minden

Prágai látnivalók, Prága utazás, szállás, nevezetességek

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on print

Prága kerületei

Prága kerületeinek kialakulása

Prága kialakulásának történelme nagyon hosszú és változatos. A századok és uralkodók alatt bővült folyamatosan, míg a mai képét megkapta.

Prága először 1784-ben a négy külön álló városrészből alakult ki. Ezek az Óváros, az Újváros, a Kisoldal és a Hradzsin. Majd ezek után több körben folyamatosan olvadtak be a környező falvak, míg 1922-ben létrejött a mai Nagy-Prága.

Az 1960-70-es években az akkori városhoz még több települést csatoltak, így kialakult Prága 10 kerülete.

Prague Subdivisions

Prága kerületei – a 10 kerület

Prága 10 kerülete egészen az 1990-ig megmaradt, azóta ugyan több közigazgatási területre oszlott, de mégis leginkább ezt a felosztást használják. A helyiek gyakran nem is a körzetszámokat, hanem egyes körzetek környékeinek nevét használják, mint például: Mala Strana, Vinohrady stb. . A körzetek száma és megnevezése a mai napig megtalálható az utcanévtáblákon.

Bár a látogatók nagy része az Óvárosban szeretne körbe nézni, de a többi  prágai kerülete is sok turisztikai látnivalót, helyi sajátságot vagy éppen jobb árakat kínálhat a turistáknak.

Prága kerületei – rövid leírás

Az itt található leírás a teljesség igénye nélkül készült, csak kis betekintést ad az egyes kerületekről.

Rövid leírás a Prága kerületeiről:

 • Prága kerületei: Prága 1 – Praha 1:

  A kerület Prága földrajzi középpontja, ide tartozik az Óváros, a Zsidó negyed, a Kisoldal, a Várnegyed és az Újváros fele. Ez a kerület a legjelentősebb történelmi kerület. Ez a kerület a legdrágább, mind szállás, mind étel-ital fogyasztás szempontjából. Főbb látnivalók: Várnegyed, Petrin kilátó, Lőportorony, Károly híd, Zsidó temető, Vencel tér, templomok, Kiállítások és múzeumok.
  Hivatalos oldala: https://www.praha1.cz/

 • Prága kerületei: Prága 2 – Praha 2:

  A legkisebb kerület, de Prága 1 körzet mellett a másik központ Prágában . Ide tartozik: Vyšehrad, Újváros egy része, Vinohrady. Ebben a körzetben található a vasúti főpályaudvar a Hlavní nádraží. Közkedvelt kerület ez a fiataloknak, turistáknak az éttermek, bevásárló központok és a látnivalók miatt. A rengeteg történelmi műemlék között található például a Táncoló ház.
  Hivatalos oldala: https://www.praha2.cz/

 • Prága kerületei: Prága3 – Praha3:

  Ide tartozik a Vinohrady (Szőlőskertek) keleti fele, mely kedvelt prágai környék a fiataloknak, diákoknak. Kevésbé gazdag, de tele van jobbnál jobb étteremmel, kocsmával, épületekkel. Itt található a Zizkov, mely leginkább a kommunista korszakra jellemző komorabb környék. Viszont a Zizkov TV torony csodás kilátást ad a városra.
  Hivatalos oldala: https://www.praha3.cz/

 • Prága kerületei: Prága 4 – Praha 4:

  Ez a kerület nagy területet foglal magába, több nagyobb külvárosi terület is ide tartozik. Ez a kerület a város délkeleti részén található. Az itt szállást foglalok olcsóbb árakra, de több utazásra számíthatnak, ha be akarnak jutni a belvárosba. Nem annyira turista barát, de kellemes helyeket lehet itt találni, az igazi cseh környezetben.
  Hivatalos oldala: https://www.praha4.cz/.

 • Prága kerületei: Prága 5 – Praha 5:

  Ez a kerület is az egyik legnagyobb Prágában. A város délnyugati részén található a dombos, parkos területen. Itt leginkább villák, újonnan felújított épületek, trendi éttermek találhatók. Főbb területei a Smíchov, Radlice, Motol.
  Hivatalos oldala: https://www.praha5.cz/

 • Prága kerületei: Prága 6 – Praha 6:

  Ez a kerület Prága legexkluzívabb része, számos nagykövetség található itt. A kerület a városközponttól északra helyezkedik el és itt találhatók nemzetközi iskolák (német, japán, amerikai), egyetemek és a repülőtér. Dejvice és Bubeneč környékről még metróval tudunk gyorsan bejutni a város más kerületeibe.
  Hivatalos oldala: https://www.praha6.cz/

 • Prága kerületei: Prága 7 – Praha 7:

  Ez a kerülethez a Letna, a Holesovice és Troja tartozik. Letna a régi folyómeder mentén található csendes lakóövezet. Igen népszerű azok körében akik a nyugalmat, a zöld övezeteket szeretik, viszont még a városközpont közelében szeretnek lakni. Prága legnyagyobb parkja is itt található a Letna Park. Holosvice ugyan kicsit távolabb esik már a központtól, de megfizethető lakásokokat kínál. Itt található a 2. vasútállomás a Holesovice Nadrazi. Trojaban található a Prágai állatkert.
  Hivatalos oldala: https://www.praha7.cz/

 • Prága kerületei: Prága 8 – Praha 8:

  Kulturális és természeti értékekben gazdag kerület, mely nagy része nehezen megközelíthető. Legszebb kerületei a Lieben, Karlín amelyek közel vannak az Óvároshoz akár sétálva, akár tömegközlekedéssel. Fő központja a Florenc itt található a nemzetközi buszpályaudvar és itt találkozik  a B és C metróvonal. Hivatalos oldala: https://www.praha8.cz/
 • Prága kerületei: Prága 9 – Praha 9:

  A kerület fő részei a Cerny Most, Kbely, Kyje, Letňany stb. Ez a prágai kerület messzebb fekszik a központtól, és több időbe telik a városközpontot elérni, de tömegközlekedés innen is jó. A Cerny Most területen sok panellakás, ipari létesítmény, bevásárlóközpont található, de szállásai ezért olcsóbbak. Letňany a repülőgépgyárnak ad otthont, de itt találhatók még előkelőbb lakások és bevásárlóközpontok is. Hivatalos oldala: https://www.praha9.cz/
 • Prága kerületei: Prága 10 – Praha 10:

  Vršovice, Vinohrady, Malešice és Strašnice a város nyugodt területén fekszik. Itt jellemző leginkább a cseh kultúra. Az idegenforgalom, a fejlődés kevésbé érinti ezt a kerületet, így itt igai cseh éttermeket, kocsmákat, üzleteket találunk. Távolabb esik a várostól , de a tömegközlekedés innen is megfelelő a többi prágai kerület felé. Hivatalos oldala: https://www.praha10.cz/
Booking.com
Booking.com

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Pin It on Pinterest