Prágáról minden

Prágai látnivalók, Prága utazás, szállás, nevezetességek

Táncoló ház – Táncicí dum

Táncoló ház a modern jelkép

A modern épületek közül a leghíresebb a Táncoló ház (Tancicí dum), mely minden könyvben, leírásban megtalálhatók. Prágai utazás során mindenképpen érdemes elsétálnunk arra, hogy megnézzük szép vonalait.

Az épületet nem csak kívülről tudjuk megnézni, annak ellenére, hogy nagy része irodának ad otthont. Ha belülről is megcsodálnánk, található bent galéria, luxus hotel, és a tetején a francia étterem és bár ami bárki számára meglátogatható.  Hivatalos oldala a TADŮ.

Táncoló ház - Prága
Booking.com

Táncoló ház a térképen:

A Táncicí dum a Moldva partján található a Jirasek-híd lábánál.

Táncoló ház megközelítése:

A B metro vonalán a Karlovon namesti megállónál kell leszállni, majd pár száz méteres sétával elérhető a folyó partján.

Villamossal legközelebb a Jiráskovo náměstí megálló van  ahonnan pár perc sétával érünk el a házhoz. Itt a 5, 17, 99-es villamos áll meg.

Busszal a Jiráskovo náměstí megálló közvetlen előtte található ahol a 176, 907, 908 buszok állnak meg.

Táncoló ház története

Története oly érdekes, mint kinézete. A helyén álló épületeket a II. Világháborúban bombázták le és sokáig üresen álló telken 1994-1966 között építették.

1992-ben Václav Havel a függetlenné válás jelképeként hozakodott elő a kulturális központ ötletével, mely a statikus, egyszerű formák felől haladt a dinamikus, szokatlan, új felé. Ami az akkori ország helyzetét ábrázolta.

Megtervezésére a híres Vlado Milunić-et a horváth-cseh tervezőt kérte fel, de az akkori finanszírozó cég (a mai IMG), ragaszkodott hozzá, hogy egy nyugati tervező is részt vegyen a munkában. Így az amerikai Frank Gehry is részt vett a tervezésben.

Táncoló ház Prága

A terveket rengeteg támadás érte, mert a maga modern tervezésével, vonalvezetésével kilógott a Prágára jellemző barokk, gótikus és szecessziós épületek tömegéből.

Ugyan az akkori tervekkel ellentétben a Táncoló ház nem kulturális központként funkcionál, hanem többnyire irodáknak ad otthont. Mégis Csehország egyik jelképévé vált a jellegzetes épület, melyet turisták százai látogatnak meg nap mint nap.

Táncoló ház érdekességei

  • Táncoló ház tetején található Prága egyik legjobb étterme, a La Perle de Prague. A francia konyha egyik remeke, nagyon híres a főztjéről, és elhelyezkedése miatt csodás kilátás nyílik a prágai várnegyedre.
  • A név nem véletlen, mert messziről úgy néz ki, mint ha egy táncospárt látnánk.
  • A prágaiak hívják még részeg háznak vagy Fred és Gingernek a híres amerikai táncosok után. A tervező Frank Gehry első ötlete ez volt, de akkor a hangzás nem passzolt a mondanivalójához, így lett Táncoló ház – Táncicí dum.
  • A ház nem csak kívülről érdekes, hanem belül is lenyűgöző építészeti érdekességeket tartogat. Bent követi a könnyű vonalvezetést az egyediséget.
Booking.com

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .