Prágáról minden

Prágai látnivalók, Prága utazás, szállás, nevezetességek

Nemzeti Múzeum Prága

A prágai Nemzeti Múzeum Csehország legnagyobb és legrégebbi múzeuma, mely több milliós gyűjteménnyel büszkélkedhet. A monumentális épületben természettudományi, történelmi és régészeti gyűjtemények, érmék, ásványok stb.  kiállítások találhatók. A cseh panteon is itt található, melyben a cseh nemzeti szentek, kiemelkedő személyek képei, bronzszobrai láthatók. A múzeumban találhatók a Károlyi híd eredeti szobrai, illetve olyan szobrok, műalkotások, melyek az időjárás miatt elpusztultak volna már.

Narodni muzeum

Nemzeti Múzeum térképen

Címe: Václavské nám. 68 115 79 Praha 1

Elérhetőség: 

 • Metróval: A és C metró a múzeum megállónál. 
 • Villamossal: 3, 9, 14, 24, 51, 52, 54, 55, 56, 58 – Václavské náměstí állomás
 • Gyalogosan pár percre van a fő pályaudvartól, a Vencel tér tetején található.

Nemzeti Múzeum információk

Nemzeti Múzeum nyitva tartása:

2011-2018 között az épület zárva van felújítás miatt, így kis kollekciót az utca túloldalán található új Nemzeti Múzeum épületében lehet meglátogatni.

A Múzeum újranyitását 2018 októberében tervezik. A múzeum hivatalos honlapján láthatjuk a felújítási munkákat, újranyitás időpontját: Nemzeti Múzeum honlapja

Prágai Nemzeti Múzeum története

A Nemzeti Múzeum 1818-ban alapították Hazafia Múzeum néven, mely a legrégebbi és legnagyobb ilyen típusú épület Csehországban, melyet a Cseh Tudományos Társaság megalapítása előzte meg 1789-ben. Gróf Kaspar Sternberg volt az első elnöke, adminisztrátora, szervezője, aki maga is ásványtan és paleontológus volt.

A múzeumnak évekig nem volt saját épülete, így a cseh arisztokraták magángyűjteményeit először a Szent Jakab kolostorban, majd a prágai vár bérelt helyiségeiben a Nostitz Palotában voltak.

Eleinte főleg a természettudományi gyűjtemények, majd kulturális és tudományos területek kollekciók bővítéséhez, fiatal hazafiak járultak hozzá.

Az egyre bővülő gyűjtemények, egyre nagyobb teret igényeltek, és az újvárosi erődítmények lebontásakor, dr. Ladislav Rieger, meggyőzte az akkori városvezetést, hogy a lebontott ló kapu helyén múzeum épüljön.

1885 és 1890 között épült fel neoreneszánsz stílusban a 13500 négyzetméteres telekre, Josef Schulz tervei alapján.

A gyűjteményeket 1891 márciusában költöztették át a múzeumba, majd 1891. május 18-án megnyílt a Nemzeti Múzeum.

A díszítések egészen 1903-ig alakultak. A bejárat előtti szökőkút 1892-ben épült, a víz az oroszlán szájából a márvány tartályokba ömlik.

1934-ig a múzeum tulajdonosa a Bohémia Hazafias Múzeum volt, 1934-ben került Csehország tulajdonába és irányítása alá, majd 1949-ben állami tulajdon lett.

A múzeumban található fő területek:

 • Történelmi Múzeum
 • Természettudományi Múzeum
 • Náprstek Ázsiai, afrikai és amerikai kultúra múzeuma
 • Cseh Művészeti Múzeum
 • Nemzeti Múzeum könyvtárában a kiállítása

Prágai Nemzeti Múzeum érdekességei:

 • 104méter hosszú és 74 méter széles az épület, mely legmagasabb pontja 70 méter
 • 338 lépcső vezet a szökőkúttól a toronyig
 • Több, mint 3500 ajtó és 562 ablaka van.
 • A múzeum az évek során többször megsérült, bombatámadás, géppuskatűz és a prágai metró építésénél is.
Booking.com

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .