Prágáról minden

Prágai látnivalók, Prága utazás, szállás, nevezetességek

Arany utcácska – Zlatá ulička

Cikk frissítve: 2023. január 13-án.

Arany utcácska Prága meseszerű aprócska házai magával ragadják az ide látogató turistákat.  A prágai vár egyik közkedvelt és látványos utcája, ahol az apró színes házakban kiállítások, boltok találhatók. Az arany utcácska a 16. század elején kapta nevét az akkori alkimistákról, akik a legendák szerint itt próbáltak aranyat csinálni. Ez persze nem volt igaz, valóságban a Mihulka toronyban készítették.

Arany utcácska - Prága

Arany utcácska térképen

Arany utcácska információk

Arany utcácska nyitva tartása 2023-ban:

  • November-márciusi között: 9-16 óráig,
  • Április-október között: 9-17 óráig tart nyitva.

Az utca egész évben a hét minden napján nyitva van, kivéve december 24-én.

Az arany utcácskába a nyitvatartási időn kívül ingyen be lehet menni, viszont ekkor csak az utcában tudunk végig menni.

Prága arany utcácska belépő árak

Az Arany utcába külön jegy nem váltható, hanem a prágai vár kör belépője tartalmazza a belépési lehetőséget.

Belépő árak 2023-ben:

  • Teljes árú jegy: 250 CZK
  • Kedvezményes árú jegy: 125 CZK
  • Családi jegy: 500 CZK

6 éves kor alatt ingyenes a belépés. A kedvezményes árút a 6-16 év közöttiek, a diákok 26 év alatt és a 65 év felettiek vehetik igénybe.

A családi jegy max 5 gyerek és két felnőtt esetén váltható. Ezek mellett még csoportos kedvezményeket, belépőket is kaphatunk.

Arany utcácska a tömeg
Arany utcácska prága

Prága arany utcácska története

Az utcát és az itt található házakat még a 16. században építették a vár őrzőinek az íjászoknak és családjuknak.

II. Rudolf ekkor adományozta nekik a területet, mivel az íjászok 24-en voltak, a terület meg igen kicsi volt így épültek fel az apró házak. Ekkor még Íjászok utcája volt, majd mikor már nem volt szükség az íjászokra aranymívesek költöztek ide. Ekkor Aranymívesek utcájának nevezték.

Sajnos lassan kezdték elbontani a házakat, míg 1657-re már csak 14 maradt itt, és főként szolgák, művészek és papok lakták. Lassan az utca és a környék nyomornegyeddé változott. A II. világháború után államosították és 1950-ben felújították őket, azóta nem laknak benne.

2010-11-ben teljes rekonstrukción esett át az utca és az itt található házak, melyekből 16-ot alakítottak ki mai formájukra.

Arany utcácska érdekessége, látnivalói

Arany utcácska - PrágaÁtalakítás után jelenleg a 16 házból kilencben állandó kiállítás található, ahol az itt élő emberek életét mutatja be a. Minden házban az ott élő embereket mutatják be, akik a 16. századtól egészen az 1950-es évekig itt éltek.

Házakban láthatunk aranyművesműhelyt, kocsmát, gyógynövényboltot, kapuőrök házát és a híres prágai jósnő házát is.

A híres amatőr filmtörténész Josef Kazda aki a cseh filmek megmentésén dolgozott a második világháborúban. Mindezt úgy, hogy az Arany utcácskában található aprócska házában a 12-es szám alatt rejtette el a filmeket.

 

Arany utcácskában több híres ember élt. A 1916-17 között a 22-es szám alatt Francz Kafka is lakott, hogy nyugodt körülmények között írhasson.  Élt itt Jaroslav Seifert irodalmi Nobel díjas író, költő is.

A többi házban üzletek találhatók, ahol kézzel készített tárgyakat, például kerámiákat, játékokat, marionett bábukat, ékszereket vásárolhatunk.

A házak tetején található védő folyosó, amit a Fehér toronyból (Bílá věž) vagy a Daliborka torony mellett található zöld házban található lépcsőn érhetünk el. Korábban üresen állt, de mára lovagpáncélokkal, fegyverekkel, pajzsokkal teli kiállítást láthatunk a folyosón. Található itt egy kovácsoltvas termékeket árusító bolt. Itt fegyverek, ékszerek, dísztárgyak kaphatók.

A folyosón általában nagyon sokan vannak, így nyáron nagyon meleg és levegőtlen, viszont meglepően hosszú és tartalmas kiállítást nyújt.

Itt található még a Fehér torony, ami az Arany utcácska egyik végét zárja le. Ez védelmi toronyként működött, de 1586 után börtönként és kínzókamraként is funkcionált, ahol leginkább a nemeseket börtönözték be. Az utolsó fogoly 1743-ban hagyta el a tornyot.

Ma itt alkimisták szobáját rendezték be, holott soha nem éltek az utcában alkimisták.

Booking.com

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .